فصل اول- کلیات
ماده ۱- هدف
به استناد ماده ۳ آییننامه مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده، مصوب ۱۳۹۷/۱۱/۲۷ رئیس قوه قضائیه و به منظور تحقق اهداف و انجام وظایف مقرر در این دستورالعمل، شورای عالی وکلا و شورای عالی کارشناسان رسمی مرکز و مراکز استانی وکلا و مراکز استانی کارشناسان رسمی دادگستری به تفکیک به شرح این دستورالعمل تشکیل و اداره میگردند.
ماده ۲- اصطلاحات
واژهها و اصطلاحات به کار رفته در این دستورالعمل در معانی مشروح ذیل به کار می رود:
- مرکز: مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده؛
- آیین نامه مرکز: آیین نامه مصوب ۱۳۹۷/۱۱/۲۷رئیس قوه قضائیه با اصلاحات و الحاقات بعدی؛
- دستورالعمل: دستورالعمل تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای عالی و مراکز استانی وکلای و کارشناسان رسمی دادگستری؛
- شورای عالی: شورای عالی وکلا و شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری مرکز؛
- مراکز استانی: مراکز استانی وکلای قوه قضائیه و مراکز استانی کارشناسان رسمی دادگستری؛
- مرکز استان: مرکز استانی وکلای قوه قضائیه و مرکز استانی کارشناسان رسمی دادگستری؛
- هیأت نظارت بر انتخابات: هیأت نظارت و رسیدگی به تخلفات انتخاباتی؛
- هیأت اجرایی: هیأت اجرایی انتخابات؛
- پروانه: پروانه وکالت دادگستری، کارشناس رسمی دادگستری و کارآموزی.
ماده ۳– تفسیر دستورالعمل
هر گونه تفسیر در خصوص مفاد مندرج در این دستورالعمل توسط «کمیسیون استعلامات مرکز» پس از أخذ نظر از «کمیسیون تدوین مقررات مرکز» صورت میپذیرد.
فصل دوم – مراکز استانی
مبحث اول- کلیات
ماده ۴– شخصیت و هدف از ایجاد مراکز استانی
مراکز استانی به عنوان نهاد حرفهای عهده دار خدمات عمومی، دارای شخصیت حقوقی مستقل، غیردولتی و غیرانتفاعی بوده و تحت نظارت مرکز به منظور تمشیت امور وکلا، کارشناسان رسمی و کارآموزان مرکز و با هدف ارائه خدمات شایسته به مردم، مراجع قضایی، ادارات، موسسات دولتی و وابسته به دولت، شرکتهای دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی و موسسات عمومی غیر دولتی، شهرداریها و بانکها و اعضای وکیل، کارشناس و کارآموز به تفکیک در مرکز هر استان تشکیل میشود.
تبصره- مراکز استانی میتوانند با هماهنگی مرکز در برخی از شهرستانهای استان دفاتر نمایندگی تأسیس کنند. حدود وظایف و اختیارات دفاتر نمایندگی به پیشنهاد هیأت مدیره و با تائید معاونت مربوطه (وکلا یا کارشناسان) تعیین میشود.
ماده ۵– وظایف و اختیارات مراکز استانی
وظایف و اختیارات مراکز استانی عبارت است از:
- اداره امور راجع به وکلا و کارشناسی رسمی و نظارت بر عملکرد حرفهای و رفتاری دارندگان پروانههای وکالت و کارشناسی و کارآموزان جهت حصول اطمینان از حسن جریان امور؛
- تعامل سازنده با دادگستریها، ادارات و دستگاهها و نهادهای اجرایی در چارچوب سیاستهای مرکز؛
- صدور پروانه کارآموزی وکالت برای داوطلبین واجد شرایط قانونی پس از تأیید مرکز، برگزاری دوره کارآموزی و آزمونهای مربوطه، ارزیابی کارآموزان و برگزاری مراسم تحلیف مطابق تشریفات مقرر و با هماهنگی معاونت مربوطه؛
- درخواست تعقیب مرتکبان تخلفات انتظامی از دادسرای انتظامی مرکز؛
- برنامه ریزی و انجام تمهیدات لازم برای ارائه خدمات معاضدتی توسط اعضا؛
- اجرای مصوبات و دستورات مرکز؛
- انجام تمهیدات لازم جهت ارتقای سطح علمی و عملی کارآموزان، وکلا و کارشناسان رسمی و برگزاری دورههای آموزشی مطابق برنامه و سیاستهای مرکز؛
- انتشار کتب و نشریات حقوقی و تخصصی با هماهنگی معاونت برنامه ریزی و توسعه حقوقی؛
- ارائه خدمات رفاهی، ورزشی و سایر خدمات مورد نیاز اعضاء ؛
- انجام سایر امور مقرر در قوانین و مقررات و آئین نامه ها و دستورالعمل های مرکز و اموری که مطابق قانون برعهده اتحادیههای صنفی میباشد، مگر در مواردی که مطابق قوانین و مقررات مرکز ترتیب دیگری پیش بینی شده باشد.
ماده ۶– ارکان مراکز استانی
مراکز استانی از ارکان ذیل تشکیل میشود:
- مجمع عمومی؛
- هیأت مدیره؛
- بازرسان؛
- دادسرا و دادگاه انتظامی
ماده ۷– حدنصاب تشکیل مراکز استانی
حد نصاب لازم برای تشکیل هریک از مراکز استانی در هر استان، وجود ۱۰۰ عضو دارای پروانه فعال در استان میباشد.
تبصره ۱- عضو دارای پروانه فعال کسی است که پروانه وی معتبر بوده و در وضعیت تعلیق یا تودیع نبوده و مطابق مقررات تمدید شده باشد.
تبصره ۲- در صورتی که تعداد اعضای فعال در هر استان جهت تشکیل مرکز استان به حد نصاب نرسد، یکی از مراکز استانی همجوار، به تشخیص رئیس مرکز، انجام وظایف مرکز استان در این استانها را برعهده خواهد داشت و اعضای فعال در استان مزبور دارای همان حقوق و تکالیف سایر اعضای مرکز استانی همجوار میباشند.
مبحث دوم- مجمع عمومی
ماده ۸ – اعضای مجمع عمومی
مجمع عمومی مراکز استانی حسب مورد از کارشناسان و وکلای عضو مرکز که دارای پروانه فعال باشند و همچنین کارآموزان وکالت تشکیل میشود.
ماده ۹– اداره جلسات مجمع عمومی
اداره جلسات مجمع عمومی جهت انجام وظایف مقرر برعهده هیئت رئیسه مجمع خواهد بود. بازرسی که بیشترین رأی را در انتخابات تعیین بازرسان هیأت مدیره کسب نموده، رئیس مجمع، بازرس دوم به عنوان نایب رئیس، یک دبیر و سه نفر ناظر به انتخاب اعضای حاضر در مجمع عمومی ارکان هیئت رئیسه مجمع را تشکیل میدهند.
تبصره ۱- در صورت عدم حضور هر یک از بازرسان فوق، نماینده معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز جایگزین وی خواهد شد.
تبصره ۲- هر عضو تنها میتواند از طرف یکی از اعضا وکالتاً، در مجمع شرکت و در تصمیم گیری مشارکت نماید. در این صورت وکالتنامه باید حداقل ۲۴ ساعت قبل از برگزاری جلسه در پروفایل شخصی آنها در سامانه مربوطه بارگذاری شود و یا در روز مجمع به نائب رئیس مجمع عمومی تسلیم گردد.
ماده ۱۰- برگزاری جلسات مجمع عمومی
جلسات سالانه مجمع عمومی جهت انجام وظایف مقرر با حضور نماینده شورای عالی و نماینده معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز در سه ماهه اول سال مالی بعد برگزار میشود. در صورتی که انجام وظایف مزبور مستلزم تداوم جلسه مجمع عمومی باشد، جلسه مزبور ادامه خواهد یافت.
تبصره۱- رئیس هیأت مدیره مرکز استان موظف است ضمن أخذ مجوزهای لازم از معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز، یک ماه قبل از برگزاری مجمع عمومی، از طریق انتشار اطلاعیه در پایگاه اینترنتی مرکز استان و ارسال پیامک به اعضا نسبت به دعوت از آنها اقدام کند. در صورت عدم دعوت رئیس هیأت مدیره برای تشکیل مجمع عمومی، جلسه مجمع عمومی به دعوت بازرسان طی تشریفات یاد شده برگزار خواهد شد.
تبصره ۲ـ جلسات مجمع در نوبت اول با حضور یک سوم اعضا و در صورت عدم تشکیل جلسه با نصاب مزبور به دعوت رئیس هیأت مدیره جلسه تجدید و در نوبت دوم با هر تعداد رسمیت مییابد. مصوبات مجمع عمومی با رأی اکثریت مطلق حاضرین معتبر خواهد بود.
ماده ۱۱ – وظایف مجمع عمومی
وظایف و صلاحیتهای مجمع عمومی عبارتند از:
- استماع و بررسی گزارش عملکرد هیأت مدیره و مرکز استان؛
- استماع گزارش موسسه حسابرسی رسمی و نتیجه بررسی صورتهای مالی سالیانه مرکز استان؛
- استماع گزارش بازرسان؛
- بررسی و تصویب برنامه و خط مشی پیشنهادی هیأت مدیره؛
- انتخاب مؤسسه حسابرسی رسمی مستقل پیشنهادی هیأت مدیره؛
- رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به سایر موارد پیشنهادی که در محدوده اختیارات مراکز استانی بوده و توسط هیأت مدیره در دستور جلسه قرار میگیرد.
تبصره ۱- هیأت مدیره موظف است یک نسخه از کلیه اسناد و مدارک به همراه صورتجلسه و مصوبات مجمع عمومی، برای معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز ارسال کند.
تبصره ۲- در صورت عدم تصویب برنامه و خط مشی توسط مجمع، موضوع مزبور به همراه کلیه مستندات و توضیحات لازم جهت اتخاذ تصمیم نهایی از طریق رئیس جلسه به معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز ارجاع خواهد شد.
تبصره ۳- نحوه اداره جلسات و ترتیب صحبت اعضای مجمع عمومی درخصوص موضوعات دستور جلسه و شیوه تصمیم گیری و ارائه گزارشات در اختیار هیأت رئیسه خواهد بود.
تبصره ۴- مصوبات مجمع بعد از تطبیق مصوبات با آئین نامه ها و دستورالعمل ها و قوانین مربوطه و تائید آن از سوی معاونت بازرسی و امور استان ها قابل اجرا خواهد بود.
مبحث سوم- هیأت مدیره
ماده ۱۲- تشکیل هیأت مدیره
هیأت مدیره مراکز استانی توسط اعضای مرکز استان و از طریق انتخابات مطابق این دستورالعمل و برای مدت ۳ سال با رأی مخفی انتخاب میشوند.
تبصره ۱- عضویت اعضا در هیأت مدیره به عنوان عضو اصلی برای بیش از دو دوره متوالی ممنوع است. در صورتی که عضویت عضو اصلی در هیأت مدیره کمتر از نصف همان دوره طول بکشد، دوره مزبور در محدودیت بیش از دو دوره متوالی ملاک قرار نخواهد گرفت.
تبصره ۲- اعضای هیات مدیره ای که در تمام دوره فعالیت اخیر خود از سوی معاونت بازرسی و امور استان ها بعنوان یکی از سه هیات مدیره برتر کشور انتخاب شده اند از قاعده تبصره فوق الذکر مستثنی خواهند بود.
ماده ۱۳- جانشینی هیأت مدیره
در صورتی که انتخاب هیأت مدیره جدید به هر علت انجام نشود و به تأخیر افتد و یا پس از تشکیل مطابق مقررات این دستورالعمل منحل گردد، تعدادی از اعضای مرکز استان یا یکی از مراکز استانی دیگر به تشخیص رئیس مرکز تا تشکیل هیأت مدیره جدید وظایف هیأت مدیره را برعهده خواهد داشت.
ماده ۱۴- تعداد اعضای هیأت مدیره
تعداد اعضای هیأت مدیره مراکز استانی در استان تهران، هفت عضو اصلی و دو عضو علی البدل و در سایر استانها، پنج عضو اصلی و دو عضو علیالبدل میباشد.
تبصره- در استانهایی که تعداد نامزدهای عضویت در هیأت مدیره کمتر از ۶ نفر باشد، تعداد اعضای هیأت مدیره برای آن دوره سه نفر خواهد بود.
ماده ۱۵- برگزاری اولین جلسه هیأت مدیره و تعیین هیأت رئیسه
اولین جلسه هیأت مدیره پس از قطعی شدن نتایج انتخابات و صدور احکام اعضای جدید از سوی رئیس مرکز، با دعوت رئیس هیأت اجرایی و با حضور اعضای جدید هیأت مدیره و بازرسین تشکیل و توسط رییس سنی جلسه به همراه یک منشی که جوانترین عضو هیأت مدیره میباشد و همچنین با دعوت یک ناظر از سوی دادگستری کل استان اداره خواهد شد. اعضای هیأت مدیره در این جلسه از میان خود هیأت رئیسه را مرکب از یک نفر بهعنوان رئیس، یک نفر نایب رئیس، یک نفر دبیر و یک نفر مسئول مالی به طور کتبی و با رأی مخفی برای مدت یک سال انتخاب میکنند.
تبصره ۱- نتایج انتخابات هیأت رئیسه برای معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز ارسال و پس از تائید قابل اجرا میباشد.
تبصره ۲- اعضای هیأت رئیسه برای یک سال انتخاب خواهند شد و برگزاری انتخابات مجدد منوط به کسب مجوز کتبی از معاونت بازرسی و امور استانها خواهد بود. در صورت عدم موافقت معاونت بازرسی و امور استانها با برگزاری انتخابات هیأت رئیسه جدید، هیأت رئیسه مستقر به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
تبصره ۳- در این انتخابات، رأی اکثریت مطلق (نصف به اضافه یک) تمام اعضای اصلی هیأت مدیره در دور اول و در صورت عدم حصول نتیجه برای یک یا چند نفر از اعضا، رأی اکثریت نسبی آنان در دور دوم (در همان جلسه) ملاک است. در دور دوم، رأیگیری میان دو نامزدی که بیشترین رأی را کسب نمودهاند خواهد بود و در صورت تساوی در دور دوم بین دو نفر، اولویت با فردی است که بیشترین رأی را در انتخابات هیأت مدیره کسب کرده باشد.
تبصره ۴- هریک از اعضای هیأت مدیره میتواند از سمت خود استعفا دهد. پذیرش استعفا موکول به تصویب هیأت مدیره و تأیید معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز است. عضو باید تقاضای استعفای خود را خطاب به رئیس هیأت مدیره نوشته و رونوشت آن را به بازرسین استان و معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز ارسال نماید. پس از وصول درخواست استعفا، در جلسه بعد ابتداء تقاضاى استعفاء قرائت شده و سپس عضو متقاضى استعفاء توضیحات خود را ارائه خواهد داد و سپس درصورت وجود، یک نفر نیز به عنوان مخالف صحبت خواهد نمود و پس از آن رأىگیرى بهعمل مىآید.
تبصره ۵- در صورتی که به هردلیل اعم از فوت، عزل، استعفا، تودیع، انتقال پروانه و غیره عضویت عضو دارای سمت در هیأت مدیره خاتمه یابد، انتخاب جایگزین وی در جلسه بعد مطابق تشریفات مقرر به عمل میآید. در این صورت، مدت عضویت عضو جدید تا انتهای همان دوره هیأت مدیره خواهد بود.
ماده ۱۶- تحویل هیأت مدیره
پس از تعیین اعضای هیأت رئیسه جدید، رئیس هیئت مدیره قبلی موظف است حداکثر ظرف یک هفته، ضمن تشکیل جلسه با هماهنگی رئیس و اعضای هیئت مدیره جدید و بازرسین جدید، گزارش عملکرد خود را کتباً ارائه و محل کار، دفاتر، اسناد، اموال، اشیاء، دسته چک و مهرهای مرکز استان را با تنظیم صورتجلسه به رئیس هیئت مدیره جدید تحویل دهد و گزارش مالی و آخرین موجودی حسابها را که توسط بازرسین جدید و قدیم تائید شده باشد، اعلام و ترتیب انتقال آنها را با رعایت کلیه تشریفات قانونی فراهم کند.
تبصره: در صورت عدم تشکیل جلسه تحویل هیأت مدیره، معاونت بازرسی و امور استانها رأساً نسبت برگزاری جلسه مذکور اقدام میکند.
ماده ۱۷- جلسات هیأت مدیره
جلسات هیأت مدیره با حضور نصف به علاوه یک اعضاء اصلی رسمیت مییابد و در صورت عدم حصول نصاب مذکور، جلسه تجدید میشود. تصمیمات هیأت مدیره تنها با اکثریت مطلق آراء اعضای اصلی حاضر در جلسه، تصویب میشود.
تبصره ۱ – جلسات هیئت مدیره باید حداقل هر دو هفته یک بار تشکیل و خلاصه مذاکرات و مصوبات در صورتجلسه درج و به امضای حاضران برسد و ظرف یک هفته از تاریخ جلسه به همراه خلاصه مذاکرات به معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز ارسال گردد و پس از تایید واحد مذکور در پایگاه الکترونیکی مرکز استان منتشر گردد.
تبصره ۲- معاونت بازرسی و امور استانها مکلف است مغایرت احتمالی مصوبات هیأت مدیره را با قوانین و مقررات مرکز حداکثر ظرف یک هفته به مرکز استان اعلام نماید. عدم اعلام به منزله تأیید مصوبات صورتجلسه هیأت مدیره میباشد. مصوبات هیأت مدیره در چارچوب قوانین و ضوابط مربوطه معتبر میباشد و در صورت کشف مغایرت، همه یا بخشی از آن که مغایر قانون و مقررات بوده، از زمان صدور ابطال خواهد شد و نمیتواند موجب ایجاد هیچگونه حقی قلمداد گردد. متخلفین در برابر موارد احتمالی اضرار به غیر شخصا مسئول خواهند بود.
ماده ۱۸- وظایف و اختیارات هیأت مدیره های استانی
وظایف و اختیارات هیأت مدیره به شرح ذیل میباشد:
- اجرای مصوبات مجمع عمومی؛
- اداره امور مرکز استانی؛
- بررسی پیشنهادات رئیس و سایر اعضای هیأت مدیره؛
- انجام کلیه امور اداری جهت استمرار فعالیت اعضا با هماهنگی کمیسیونها و معاونتهای ذی ربط در مرکز؛
- تصویب بودجه سالانه و ارائه به مجمع عمومی؛
- وصول درآمد و انجام هزینه ها (تخصیص اعتبار) براساس بودجه سالانه، جهت اداره امور مرکز استانی براساس قوانین و مقررات؛
- تهیه برنامه و خط مشی آتی مرکز استانی و ارائه به مجمع عمومی جهت تصویب؛
- تهیه صورتهای مالی و ارائه آن به بازرسان، حسابرس رسمی و مجمع عمومی؛
- اتخاذ تصمیم در خصوص انعقاد هر نوع قرارداد از جمله خرید و فروش و معاوضه اموال منقول و غیرمنقول مرکز استان، تغییر، تبدیل، فسخ و اقاله آنها با اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از دولتی و غیردولتی با رعایت قوانین و مقررات مربوط و آییننامههای ابلاغی؛
- ارائه پیشنهاد أخذ تسهیلات و وام از مراجع قانونی و یا سرمایهگذاری از محل منابع در اختیار، به معاونت بازرسی و امور استانها جهت تصویب؛
- اتخاذ تصمیم در خصوص افتتاح و مسدود کردن حساب نزد بانکها به نام مرکز استان با هماهنگی معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی مرکز؛
- تهیه گزارشهای سالیانه مرکز استانی جهت ارائه به بازرسان، موسسه حسابرسی رسمی و مجمع عمومی؛
- تصویب تعداد نیروی انسانی مورد نیاز مرکز استانی در چارچوب قوانین و مقررات ابلاغی؛
- تصویب ارجاع دعاوی و اختلافات مرکز استانی به داوری و صلح دعاوی با هماهنگی دیوان داوری مرکز؛
- رسیدگی به اختلافات وکلا، کارشناسان و کارآموزان با یکدیگر در کمیته های صلح و سازش؛
- پیش گیری از هرگونه اقدام خلاف شئون شغلی توسط اعضا؛
- بررسی اولیه شکایات اشخاص از وکلا یا کارشناسان و سعی در ایجاد مصالحه در کمیته صلح و سازش با هماهنگی دیوان داوری مرکز(در صورتیکه موضوع فقط جنبه خصوصی داشته باشد)؛
- ایجاد کمیسیونهای مورد نیاز یا حذف کمیسیون مرکز استانی با تائید معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز و تعیین اعضای آن؛
- تقسیم کارشناسیهای ارجاع شده از سوی محاکم، ادارات و سازمانها و نهادهای عمومی و خصوصی به صورت الکترونیکی و با رعایت عدالت و برابری و با نظارت بازرسین؛
- همکاری با مرکز و شورای عالی در برگزاری آزمون؛
- برگزاری مراسم تحلیف؛
- صدور پروانه کارآموزی برای داوطلبان پذیرفته شده مطابق اعلام مرکز؛
- صدور و تمدید دفترچههای اعضا براساس شرایط اعلامی؛
- صدور پروانههای وکالت اتفاقی براساس شرایط قانونی؛
- تعامل و همکاری با تشکیلات قضایی استان و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی از قبیل سازمانها و نهادهای عمومی و دولتی یا سازمانهای مردمنهاد در سطح استان و ارائه خدمات حقوقی، کارشناسی و مشورتی به آنها؛
- ارتباط با نهادها و سازمانهای مختلف در استانهای دیگر در صورت ضرورت با هماهنگی معاونت مربوطه؛
- ایجاد ارتباط و همکاری و هماهنگی بین فعالیتهای اعضای مرکز استانی با مرکز، مراجع قضایی و سازمانها و ادارات سطح استان و مراکز علمی و دانشگاهی و هماهنگی میان گروههای کارشناسی حسب مورد به خصوص در مورد پیشگیری از وقوع جرم؛
- معرفی وکیل معاضدتی یا تسخیری به افراد واجد شرایط؛
- نظارت بر فعالیت وکلای معاضدتی و تسخیری؛
- تعیین کارشناس یا کارشناسان کشیک در رشتههای مورد نیاز و معرفی آنها به رئیس حوزه قضایی و ادارات اجرای ثبت؛
- نظارت بر فعالیت کارشناسان کشیک در خارج از وقت اداری؛
- تنظیم برنامه معاضدت قضایی و ارائه گزارش و نتایج آن به کمیسیون معاضدت مرکز؛
- برگزاری سمینارهای علمی و جلسات سخنرانی در موضوعات و موضوعات مختلف حقوقی و رشتههای مختلف کارشناسی و تدوین برنامه آموزشی سالیانه، کلاسهای آموزشی و کارگاههای علمی برای اعضا، با دعوت از متخصصان، قضات و اساتید دانشگاه جهت ارتقاء اعضاء و صدور گواهینامه با هماهنگی و موافقت معاونت مربوطه؛
- أخذ مجوزهای قانونی مورد نیاز جهت تشکیل تعاونیهای اعضا و سایر شخصیتهای حقوقی مورد نیاز در چارچوب سیاستهای مرکز پس از تائید معاونت بازرسی و امور استانها؛
- انتشار مجله یا کتب و جزوات تخصصی با هماهنگی و تأیید معاونت برنامه ریزی و توسعه حقوقی؛
- رسیدگی به مشکلات اعضاء و انعکاس آن به معاونت مربوطه؛
- ارائه خدمات رفاهی به اعضاء با هماهنگی کمیسیون رفاهی مرکز؛
- نظارت بر عملکرد اعضای مرکز استان از جهت رعایت ضوابط و مقررات مربوط به وکالت یا کارشناسی رسمی دادگستری و رعایت اصول اخلاقی و اعتقادی و شئون شغلی و بازرسی مستمر از دفاتر وکلاء و کارشناسان با هماهنگی بازرسان مرکز استانی و اعلام تذکرات لازم به آنها و ارجاع تخلفات آنها به مراجع انتظامی مربوطه در صورت اطلاع از وقوع تخلف؛
- رسیدگی به درخواستهای نقل و انتقال و اعلام نظر در مورد آنها در چارچوب دستورالعمل مربوطه؛
- اجرای آئیننامهها، دستورالعملها و تصمیمات مرکز ؛
- اتخاذ تصمیم در خصوص ایجاد دفاتر نمایندگی مرکز استان در شهرستانهای تابعه استان و تعیین مسئول دفتر با هماهنگی معاونت بازرسی و امور استانها و ارجاع برخی امور اداری به دفاتر مزبور؛
- صدور بیانیه و اعلام مواضع رسمی در چارچوب صلاحیتهای مرکز استان؛
- ایجاد و مدیریت سامانههای اطلاعرسانی به اعضا از جمله پایگاه اینترنتی، سامانه اطلاعرسانی پیامکی و شبکههای اجتماعی در چارچوب ضوابط و قالب اعلامی از سوی مرکز؛
- اتخاذ تصمیم راجع به کلیه اموری که توسط اعضاء هیأت مدیره در محدوده اختیارات هیأت مدیره پیشنهاد میشود؛
- اجرای سایر وظایف و اختیاراتی که به موجب این دستورالعمل و سایر قوانین و مقررات برای مراکز استانی پیشبینی شده است؛
تبصره۱- تصمیمات و مصوبات هیأت مدیره در چارچوب قوانین، مقررات، آئیننامه و دستورالعملهای مرکز معتبر میباشد. مرجع رسیدگی به اعتراضات نسبت به تصمیمات و مصوبات هیأت مدیره حسب مورد معاونت بازرسی و امور استانها میباشد.
تبصره ۲- هر یک از اعضای مراکز استانی در صورت مغایرت تصمیمات و مصوبات هیأت مدیره با قوانین، مقررات، آئیننامه و دستورالعملهای مرکز میتوانند اعتراض خود را ابتدا نزد بازرس مرکز استان و در صورت عدم رسیدگی از طریق سامانه مرکز نزد معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز ثبت و از طریق أخذ کد رهگیری، شکایت خود را پیگیری نمایند.
ماده ۱۹- وظایف رئیس هیأت مدیره
رییس هیأت مدیره، ریاست مرکز استان را بر عهده دارد و نماینده حقوقی و قانونی مرکز استانی در کلیه مراجع اداری قضایی و سازمانها و ادارات دولتی و غیر دولتی و در مقابل اشخاص حقیقی یا حقوقی سطح استان است و میتواند نماینده یا وکیل معرفی نماید. رئیس هیأت مدیره، مجری مصوبات هیأت مدیره بوده و وظایف و حدود اختیارات وی به شرح زیر است:
- اداره امور مرکز استان در چارچوب قوانین و مقررات مربوطه و مصوبات هیأت مدیره؛
- امضا قرارداد کارکنان مرکز استان و اخراج و تعیین جایگاه شغلی آنها با رعایت قوانین و مقررات مربوط؛
- اقدام به صلح و سازش و ارجاع دعاوی مرکز استان به داوری با رعایت قوانین و مقررات مربوط پس از تصویب هیأت مدیره و با هماهنگی دیوان داوری مرکز؛
- تهیه و تنظیم و ارایه خط مشی، برنامه و بودجه سالانه، صورت های مالی، گزارشها و عملکرد مرکز به هیأت مدیره؛
- حفظ حقوق و اموال مرکز استان، وصول مطالبات و پرداخت بدهیهای آن با هماهنگی مسئول مالی و بازرسان؛
- تشکیل و اداره جلسات هیأت مدیره؛
- اتخاذ تدابیر لازم و تلاش جهت ارتقاء مرکز استان در سطح استان با هماهنگی اعضای هیأت مدیره؛
- ابلاغ و اجرای تصمیمات و مصوبات هیأت مدیره و مرکز؛
- انعقاد تفاهمنامه همکاری با شرکتها و دستگاههای دولتی و خصوصی در سطح استان با هماهنگی کمیسیونهای مربوطه در مرکز؛
- نظارت بر حسن جریان امور اجرایی و اداری مرکز استان و اتخاذ تصمیمات لازم جهت ارتقاء سطح خدمت رسانی مرکز پس از تصویب در هیئت مدیره؛
- صدور احکام رئیس و اعضای کمیسیونهای مرکز استان پس از تصویب هیأت مدیره؛
- اعلام گزارش عملکرد هیأت مدیره هر سه ماه یکبار به بازرسان، شورای عالی و معاونت مربوطه مرکز؛
- سایر وظایف و اختیاراتی که به موجب قوانین و مقررات برای رییس مرکز استان پیشبینی شده است.
تبصره ۱- در صورت غیبت رئیس هیأت مدیره در جلسه، نایب رئیس اداره همان جلسه را برعهده خواهد داشت. غیبت بیش از چهار جلسه متوالی رئیس هیأت مدیره در جلسات از موجبات تغییر رئیس هیأت مدیره خواهد بود مگر مواردی که با اخذ موافقت قبلی معاونت بازرسی و امور استانها صورت گرفته باشد.
تبصره ۲- رئیس هیأت مدیره می تواند برخی از اختیارات اجرایی خود را به نایب رئیس تفویض کند و یا در مواردی خاص با موافقت هیأت مدیره نماینده تعیین نماید. این امر نافی مسئولیتهای رییس هیأت مدیره نخواهد بود.
تبصره ۳– کلیه مکاتبات اداری و اسناد و اوراق غیر تعهد آور و غیر مالی با امضای رئیس هیأت مدیره دارای اعتبار خواهد بود.
تبصره ۴- در صورت استعفا یا هرگونه جابجایی رئیس هیأت مدیره، نائب رئیس هیأت مدیره یا یکی از اعضای استان بنا بر تشخیص معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز، به عنوان سرپرست اداره امور هیأت مدیره را تا زمان معین بر عهده خواهد داشت.
تبصره ۵– رئیس هیأت مدیره نمیتواند به طور همزمان در هر یک از نهادها و تشکلهای صنفی و حرفه ای و متناظر با مأموریتهای مرکز به عنوان رئیس یا عضو موظف فعالیت نماید به جز در مواردی که مجوز آن از سوی رئیس مرکز صادر شود.
ماده ۲۰- وظایف مسئول مالی هیأت مدیره
مسئول مالی انجام وظایف زیر را بر عهده دارد:
- نظارت بر تهیه صورتهای مالی و گزارشهای مالی دوره ای و ارائه آن به هیأت مدیره؛
- پیگیری وصول سهم قانونی مرکز از مراجع مختلف در استان؛
- نظارت بر امور حسابداری مرکز استان جهت تنظیم و نگه داری صحیح اسناد و گزارش سوء جریانات مالی مرکز استانی به هیأت مدیره؛
- کنترل صورتحسابهای بانکی و مطابقت آن با دفاتر و سیستم مالی؛
- بررسی و نظارت بر حسابهای دریافت و پرداخت، دفاتر مالی و ثبت در دفاتر قانونی و سیستم مالی؛
- کنترل و نظارت بر نحوه نگهداری کلیه سوابق و اسناد و مدارک مالی؛
- اجرای آئین نامه مالی و معاملاتی مرکز در استان؛
- کنترل فرایندها و فعالیتهای مالی و کدینگ حسابها بر اساس شیوه نامه ابلاغی از سوی مرکز؛
- بررسی و گزارش انحرافات از بودجه مصوب در جلسات هیأت مدیره به صورت ماهیانه؛
- امضای اسناد مالی و اوراق تعهد آور به همراه رئیس هیأت مدیره؛
- پرداخت صحیح و قانونی حقوق کارکنان مرکز استان مطابق قوانین و مقررات مربوطه؛
- پیگیری وصول درآمد های قانونی مرکز موضوع ماده ۵۲؛
تبصره– امضای اسناد مالی و اوراق تعهد آور مرکز استانی بر عهده مسئول مالی و رئیس هیأت مدیره بوده و به همراه مهر مرکز استان معتبر میباشد. در صورت غیبت رئیس، نائب رئیس هیأت مدیره میتواند به همراه مسئول مالی، اسناد مربوطه را امضا کند.
ماده ۲۱- وظایف دبیر هیأت مدیره
دبیر هیأت مدیره مسئولیت هماهنگی زمان برگزاری جلسات هیأت مدیره، صدور و ارسال دعوت نامه، تعیین دستور جلسات با هماهنگی رئیس هیأت مدیره، تنظیم صورت جلسات و ثبت پیشنهادات و تذکرات بازرس ذیل هر صورت جلسه، ابلاغ و پیگیری اجرای مصوبات و همچنین انتشار مصوبات و خلاصه مذاکرات هیأت مدیره را در چارچوب قوانین و مقررات برعهده دارد.
ماده ۲۲ – تفویض وظایف به کمیسیونها
هیأت مدیره موظف است تا یک ماه بعد از شروع فعالیت نسبت به تشکیل کمیسیونهای «نظارت و بازرسی»، «نقل و انتقالات»، «کارآموزی و آموزش»، «وکالت معاضدتی و تسخیری»(ویژه مراکز وکلا)، «ارجاع و معاضدت» (ویژه مراکز کارشناسان) و «صلح و سازش» اقدام نماید و امور و وظایف مربوطه را از طریق آنها انجام دهد. علاوه بر کمیسیونهای مذکور، هیأت مدیره میتواند جهت انجام سایر وظایف خود، کمیسیونهای تخصصی از قبیل «حقوق بشر»، «امور بانوان»، «صیانت از مرکز و حمایت از اعضا»، «پژوهش»، «فرهنگی و رفاهی» و «ورزش» با هماهنگی معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز، ایجاد و وظایف مربوطه را به کمیسیون ذیربط تفویض کند. هر یک از کمیسیونها تحت نظر هیأت مدیره فعالیت میکند و تفویض وظایف هیأت مدیره به کمیسیونها، نافی مسئولیت هیأت مدیره نخواهد بود.
تبصره ۱- مدت فعالیت اعضای کمیسیونها حداقل یک و حداکثر سه سال و تا پایان دوره هیأت مدیره میباشد. تا پیش از تشکیل هر کمیسیون توسط هیأت مدیره جدید، کمیسیونهای سابق به کار خود ادامه میدهند.
تبصره ۲- در مواردی که در سایر مقررات مرکز تشکیل برخی کمیسیونهای خاص پیش بینی شده باشد، هیأت مدیره مکلف به تشکیل آن خواهد بود.
تبصره ۳- رئیس هر یک از کمیسیونهای اصلی، به پیشنهاد هیأت مدیره و توسط رئیس کمیسیون متناظر در مرکز تعیین میشود. در خصوص سایر کمیسیونها، رئیس توسط هیأت مدیره یا در صورت تفویض هیأت مدیره از سوی اعضای همان کمیسیون انتخاب میشود. هر فرد حداکثر میتواند رئیس یک کمیسیون باشد. رئیس وظیفه تعیین دستور جلسات، دعوت از اعضا برای جلسات، تنظیم صورتجلسات و ثبت در دفاتر و سایر امور دفتری و اداری و ارائه مصوبات کمیسیون به هیأت مدیره و کمیسیون متناظر را در مرکز ظرف مدت حداکثر یک هفته از تاریخ تصویب در کمیسیون بر عهده دارد. مصوبات کمیسیونها در صورت عدم اعتراض هیأت مدیره ظرف ۲ هفته، مصوبه هیأت مدیره محسوب و معتبر میباشند.
تبصره ۴- کمیسیون در مواردی که ضروری تشخیص دهد میتواند برای انجام امور خود یک دبیر انتخاب کند. در این صورت بخشی از اختیارات رئیس کمیسیون با تصویب هیأت مدیره به دبیر قابل تفیض خواهد بود. کمیسیون میتواند یک یا چند مشاور از غیر اعضای مرکز داشته باشد. مشاور کمیسیون با پیشنهاد رئیس کمیسیون و توسط هیأت مدیره تعیین میشود.
تبصره ۵- هر کمیسیون حداقل ۳ و حداکثر ۵ عضو دارد. تعداد و اعضای هر یک از کمیسیونها توسط هیأت مدیره از بین اعضای مرکز استان که دارای شرایط ذیل باشند، تعیین میشوند. هیأت مدیره و معاونتهای مربوطه در مرکز میتواند اعضای کمیسیون را عزل کنند.
- دارا بودن پروانه فعال؛
- تمرکز فعالیت در همان استان؛
- فقدان محکومیت انتظامی درجه ۴ و بالاتر؛
- عضویت در سامانه شفافیت عملکرد مرکز؛
تبصره ۶– عضویت اساتید یا فعالان شاخص استان در کمیسیونهای تخصصی منوط به آنکه اکثریت اعضای کمیسیون نباشند با تصویب اکثریت مطلق اعضای هیأت مدیره مجاز است.
تبصره ۷- کمیسیونها تحت نظر هیأت مدیره با هماهنگی کمیسیونهای متناظرخود در مرکز فعالیت مینمایند.
مبحث چهارم- بازرسان
ماده ۲۳- انتخاب بازرسان
همزمان با انتخاب اعضای هیأت مدیره، دو بازرس اصلی و یک بازرس علیالبدل برای مدت سه سال از سوی اعضای مرکز استان انتخاب میشوند. در صورت عدم انتخاب بازرس یا در صورتی که تعداد نامزدین سمت بازرسی کمتر از ۴ نفر باشند معاونت بازرسی و امور استانها میتواند نسبت به انتصاب بازرس یا بازرسان در استان برای انجام وظایف ماده ۲۴ این دستورالعمل اقدام نماید.
ماده ۲۴- وظایف بازرسان
وظایف و صلاحیتهای بازرسان عبارت است از:
- بررسی دفاتر، اسناد و مدارک مرکز استانی و ارائه گزارش به مجمع عمومی؛
- بازرسی و اظهار نظر در مورد صورت مالی مرکز استان و ارائه آن به مجمع عمومی؛
- بررسی و اظهار نظر در خصوص اموری که از سوی مجمع عمومی ارجاع میشود، در حدود مقررات؛
- بررسی و اظهار نظر در مورد گزارشهای هیأت مدیره به مجمع عمومی سالیانه؛
- همکاری با معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز و انجام امور محوله از سوی مرکز و ارائه گزارش دورهای به مرکز؛
- حضور در جلسات هیأت مدیره و ارائه پیشنهاد و تذکر، بدون حق رای در چارچوب این دستورالعمل و قوانین و مقررات مربوطه؛
- رسیدگی به شکایت اعضا از هیأت مدیره و کارکنان مرکز استان.
تبصره ۱- بازرسان موظفند بدون دخالت در امور اجرایی مرکز و با رعایت اصول حسن همکاری، وضعیت اجرایی، اداری و مالی مرکز استانی را بررسی و بر عملکرد آن نظارت داشته باشند و در صورت مشاهده تخلف یا سوءمدیریت و سوءجریان امور در مرکز استانی، موضوع را به صورت مکتوب به هیأت مدیره اعلام و در صورت عدم اصلاح، موضوع را به معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز گزارش و در صورت تأیید مرکز به اولین مجمع عمومی گزارش دهند. علاوه بر گزارشهای مذکور، بازرسان موظفاند هر شش ماه یک بار گزارشی از جریان امور هیأت مدیره به معاونت بازرسی و امور استانهای مرکز ارائه کنند. این گزارش درصورت تأیید مرکز در پایگاه اطلاع رسانی مرکز استان منتشر خواهد شد.
تبصره ۲- در صورت درخواست کتبی هر یک از بازرسان، رئیس و اعضای هیأت مدیره موظفند اطلاعات، مدارک و مستندات مورد درخواست بازرس را در اختیار وی قرار دهند.
ماده ۲۵- تهیه گزارش بازرسی
گزارش بازرسی توسط بازرسان تهیه میشود و ملاک در تنظیم آن، نظریه اکثریت است. در عین حال در صورت وجود اختلاف نظر بین بازرسان، موارد اختلاف با ذکر دلیل در گزارش قید خواهد شد. در صورتی که یکی از بازرسان، در هر حال در انجام وظیفه بازرسی و تنظیم گزارش شرکت ننماید، بازرس علی البدل از سوی مرکز جایگزین میشود.
تبصره – گزارش بازرسان بعد از قرائت در جلسه مجمع عمومی در صورت تصویب مجمع در پایگاه الکترونیکی مرکز استان منتشر میشود.
ماده ۲۶- اعلام تخلفات اعضای هیأت مدیره
چنانچه هر یک از بازرسان در راستای وظایف خود، هر نوع تخلفی در انجام وظایف محوله از سوی اعضای هیأت مدیره مشاهده نماید، موظف است مراتب را با ذکر دلیل و مستندات به معاونت بازرسی و امور استانها گزارش دهد.
ماده ۲۷- امکان استفاده از کارشناسان
بازرسان در راستای اعمال وظایف بازرسی و ارزیابی عملکرد مالی هیأت مدیره، حسب مورد میتوانند پس از تائید معاونت بازرسی و امور