مقدمه
با استناد به ماده (۳) آیین نامه مصوب ۱۳۹۷/۱۱/۲۷ رییس محترم قوه قضاییه مبنی بر اداره امور مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه توسط رییس مرکز، در راستای تسهیل در امور وکلا و امکان توقف موقت فعالیتهای وکالتی به منظور انجام اموری نظیر مسافرت یا درمان یا اشتغال به کار تمام وقت، دستورالعمل «نحوه تودیع پروانه وکالت به شرح زیر جهت اجرا توسط مرکز و مراکز استانی ابلاغ میشود.
ماده ۱
منظور از «تودیع پروانه»، توقف موقت وکیل از تمامی فعالیتهای وکالتی است. وکیلی که پروانه خود را تودیع میکند موظف است پروانه فعالیت، دفترچه وکالت و اوراق خام وکالتنامه خود را با درخواست کتبی و ذکر علت تودیع به مرکز استانی تحویل دهد. در مدت تودیع، حقوق و تکالیف حرفه ای وکیل با رعایت حقوق اشخاص ثالث، به حالت تعلیق در می آید و وکیل موظف است پروانه فعالیت و دفترچه وکالت را به هیئت مدیره استان محل فعالیت خود تحویل دهد.
تبصره – در خصوص تعیین ظرفیت، پروانههای تودیعی جزء پروانههای در حال اشتغال محسوب نمیشوند.
ماده ۲
هر وکیلی که تمایل به فعالیت مغایر با وکالت اعم از استخدام رسمی، پیمانی یا قراردادی تماموقت در نهادهای موضوع بند «ز» ماده (۵) آییننامه مصوب ۱۳۹۷/۱۱/۲۸ رییس قوه قضاییه، از جمله قضاوت، سردفتری اسناد رسمی، سردفتری دفاتر ازدواج و طلاق، تصدی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مشاغل اداری و نظامی، انتظامی و غیر آن در کلیه وزارتخانهها، سازمانها، مؤسسات و شرکتهای دولتی، وابسته به دولت، و دستگاههای اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری دارد، باید قبل از شروع بکار در فعالیت مغایر، درخواست تودیع پروانه وکالت خود را با ذکر علت از طریق سامانه به هیأت مدیره استانی اعلام و هیأت مدیره در صورت عدم موارد منع، میتواند برای مدت ۲ سال با تودیع موافقت نماید.
تبصره ۱ – مدت تودیع ۲ سال خواهد بود و یک بار برای مدت مشابه قابل تمدید است. چنانچه وکیلی بعد از دو دوره متوالی مذکور همچنان تقاضای تمدید تودیع را داشته باشد باید درخواست خود را با ذکر دلیل موجه و از طریق سامانه به هیأت مدیره تقدیم کند. درخواست مذکور پس از تأیید هیأت مدیره به کمیسیون مرکزی نقل و انتقال ارجاع میگردد. کمیسیون میتواند در صورت تأیید دلیل موجه با تودیع وکیل به مدت ۲ دوره ۲ ساله دیگر موافقت نماید.
تبصره ۲ – وکیلی که با درخواست تودیع وی موافقت میشود موظف است درخصوص پرونده های وکالتی موکلین خود قبل از تودیع تعیین تکلیف نماید. در هرحال وکیل در برابر کلیه تعهدات خود به موکلین و اشخاص ثالث مسؤولیت دارد.
تبصره ۳ – در صورتی که مبلغ دریافتی ماهانه وکیل از نهادهای موضوع این بند، بیش از ۲ برابر حداقل حقوق اعلامی کارمندان دولت باشد، قرارداد وی با هر نوع یا عنوانی منعقد شده باشد در حکم قرارداد تماموقت خواهد بود.
ماده ۳
وکلایی که قبل از این دستورالعمل در فعالیت های مغایر با وکالت شروع بکار نموده اند، مکلفند ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل نسبت به تودیع پروانه وکالت خود به شرح فوق الذکر اقدام نمایند. در صورت عدم اجرای مفاد این ماده، مراتب توسط رئیس مرکز استانی یا معاون وکلا جهت ابطال پروانه به دادسرای انتظامی ارجاع میشود. اعضای هیئتعلمی دانشگاهها مؤسسات آموزش عالی از حکم این ماده مستثنی هستند.
تبصره ۱- در صورت موافقت با درخواست تودیع، وکیل موظف است پروانه و دفترچه وکالت خود را نزد هیأت مدیره استانی به ودیعه بگذارد. هیأت مدیره پس از موافقت با درخواست تودیع و اخذ دفترچه و پروانه وکیل، نسبت به تغییر وضعیت وکیل در سامانه سمپ اقدام مینماید.
تبصره ۲- پروانه تودیع شده، در صورت درخواست وکیل و با موافقت هیئتمدیره مسترد خواهد شد. پس از سپری شدن دورههای مجاز تودیع (حداکثر ۴ دوره ۲ ساله مطابق مفاد ماده قبل)، مدت تودیع تمدید نمیشود و وکیل باید ظرف ده روز تقاضای استرداد پروانه یا انصراف از وکالت دادگستری را بهطور صریح به مرکز استان اعلام کند. در صورت عدم تعیین تکلیف استرداد یا انصراف از سوی وکیل بعد از پایان دوره تودیع، پروانه وکالت در اجرای ماده ۸۱ آیین نامه اجرایی لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری به حکم دادگاه انتظامی باطل میشود.
ماده ۴
در موارد زیر تودیع امکان پذیر نیست:
الف) تعلیق از وکالت
ب) در صورت محکومیت به مجازات انتظامی و عدم اجرای کامل حکم
ج) عدم اعتبار پروانه وکالت در هنگام تودیع
د) داشتن شرایط منع صدور پروانه در هنگام دریافت پروانه اولیه یا استمرار فعالیت وکالتی در صورت داشتن موارد منع بر خلاف ضوابط ماده قبل
تبصره ۱– هیأت مدیره های استانی موظف اند پس از دریافت درخواست تودیع، ضمن بررسی بندهای این ماده از طریق سامانه یا استعلام از دادسرای انتظامی مرکز، درصورت موجه بودن دلایل ابرازی با تودیع موافقت نمایند.
تبصره ۲- داشتن پرونده مفتوح در دادسرای انتظامی مرکز مانع تودیع نیست اما در صورت محکومیت به مجازات انتظامی، تودیع به صورت خودکار لغو شده و ضمن ابلاغ موارد به متقاضی مجازات انتظامی اجرا میشود.
ماده ۵
تودیع پروانه مانع لزوم پرداخت حق تمدید و تمبر مالیاتی مربوطه نخواهد بود.
ماده ۶
درصورتی که وکلای مرکز، به سبب اشتغال به وکالت مشمول بیمه بازنشستگی بوده و همزمان مشمول هیچ بیمه بازنشستگی دیگری هم نباشند، در صورت پرداخت حق بیمه در دوران تودیع، مدت مزبور به عنوان سابقه بیمه محسوب خواهد شد. همچنین در صورت تقاضای وکیل، سابقه بیمه بازنشستگی وی برابر مقررات به محل اشتغال جدید قابل انتقال است.
ماده ۷
در صورتی که وکیل علاوه بر پروانه وکالت از مرکز، دارای پروانه وکالت از کانون وکلا یا دارای پروانه کارشناسی رسمی از مرکز یا کانون کارشناسان رسمی دادگستری یا پروانه مشاوره خانواده یا پروانه تاسیس دفاتر خدمات قضایی باشد، موظف است نسبت به تودیع یکی از پروانههای مزبور حسب مورد اقدام نماید. در صورتی که وکیل پروانه وکالت مرکز را تودیع کند، در صورتی میتواند از تودیع انصراف دهد که گواهی سوابق محکومیت انتظامی خود را از سایر مراجع ذیصلاح ارائه دهد و همزمان پروانه فعال مغایری نیز نداشته باشد.
ماده ۸
در صورت عدم اجرای مفاد این دستورالعمل از سوی وکیلی که فعالیت مغایر دارد، تخلف انتظامی محسوب میشود و مراتب جهت رسیدگی و صدور حکم مقتضی مطابق مواد ۸۰ و ۸۱ آیین نامه اجرایی لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب ۱۴۰۰/۰۴/۰۶ رئیس قوه قضاییه به دادسرای انتظامی ارجاع میشود.
ماده ۹
روسای هیات مدیره استانی، مسول اجرا و معاون وکلای مرکز مسول نظارت بر مفاد این دستورالعمل هستند و مکلفند موارد تخلف را به دادسرای انتظامی گزارش نمایند.
این دستورالعمل در ۹ ماده و ۵ تبصره در تاریخ ۱۳۹۸/۰۵/۰۹ به تصویب رییس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه رسید و پس از اصلاح آیین نامه اجرایی لایحه استقلال کانون وکلای مرکز و به منظور هماهنگی با مفاد این آیین نامه، در تاریخ ۱۴۰۰/۰۴/۱۹ مورد اصلاح قرار گرفت.