کمیسیون بین الملل مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده نهمین جلسه از کارگاه خوانش آراء بین المللی و درس آموخته های آن را در پارک علم و فناری دانشگاه شریف به تاریخ جمعه، ۱۰ تیر ماه ۱۴۰۱ برگزار کرد. در این نشست که با موضوع بازخوانی و نقد پرونده سکو های نفتی در دیوان دادگستری بین المللی ICJ، ، با ارائه استاد گرانقدر جناب آقای دکتر محسن محبی، به بیان مهم ترین نکات این پرونده و موضوعات جانبی آن پرداخته شد.
ایالات متحده آمریکا حدود ۳۱ سال پیش با حمله به ۲ حوزه نفتی در آبهای سرزمینی کشورمان در خلیجفارس در سالهای ۱۳۶۶ و ۱۳۶۷، در مجموع ۴ سکوی نفتی «رشادت»، «رسالت»، «نصر» و «سلمان» متعلق به ایران را منهدم و خسارات سنگین اقتصادی به کشور وارد کرد. سه سال پس از این واقعه ایران در ICJ مطرح کرد. یکی از مهمترین مستندات ایران در این دعوا عهدنامه مودت بود که در بند اول آن مقرر داشت ” بین ایران و دول آمریکا صلح استوار و پایدار و دوستی صمیمانه برقرار خواهد بود.” و در بند یک از ماده ۱۰ عهدنامه نیز آمده است که ” بین قلمرو طرفین معظمین متعاهدین آزادی تجارت و دریانوردی برقرار خواهد بود.”. محور اصلی دعوای ایران این بود که دولت آمریکا با حمله به سکو های نفتی ایران مقررات این عهدنامه را نقض کرده است. آمریکا نیز به استناد مفهوم national interest در حوزه امنیتی خودش اقدامات را در حدود صلاحیت ها دانست.
ایشان ضمن بیان درس آموخته های این رای، به این نکته اهتمام ورزیدند که باید مهارت ها و دانش های زبانی لازم برای خواندن یک رای را بالا ببریم. همان طور که یک طلبه برای خواندن فقه به سراغ علم صرف و نحو میرود، ما به عنوان یک حقوق دان باید زبان انگلیسی و ادبیات حقوقی لازم برای فهم یک رای را به دست بیاوریم. چرا که زبان هر علم خواستگاه آن علم است و نمیشود بدون فهم خواستگاه علم به آن تسلط یافت. ایشان در ادامه به راه های تقویت زبان اشاره و منابع آن را به اختصار بیان کردند.
برای دیدن بخشی از جلسه لینک زیر را دنبال کنید :
https://www.instagram.com/tv/CfezUrEjSld/?utm_source=ig_web_copy_link